καιρός για ΑΜΑσπρόμαυρο, εδώ και τώρα
Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας, θα περίμενε κανείς να σταματήσει να φωτογραφίζει ο κόσμος  ασπρόμαυρα, να εγκαταλείψει την εμμονή να προσπαθεί να δει ασπρόμαυρη την φωτογραφημένη πραγματικότητα. Όμως βλέπουμε πως η ασπρόμαυρη φωτογραφία επιβιώνει, επανέρχεται τακτικά  με ειδικά προγράμματα έκθεσης, εκδόσεις και φωτογραφικές εκθέσεις κλπ. Και αυτό συμβαίνει όχι με ένα, αλλά με πολλούς εκφραστικούς τρόπους.
Έρχονται στιγμές που ο καθένας θέλει να απαλλαγεί από το χρώμα και τα διαφορετικά απατηλά μήκη κύματος, και θα προσπαθήσει να δει «το πραγματικό φως των πραγμάτων». Πως δηλαδή επηρεάζει ο φωτισμός τους όγκους, τα σχήματα τα αντικείμενα, την ύλη, τα πρόσωπα, το τοπίο. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, προκαλεί την φαντασία μας, όπως ένα απλό αντικείμενο προκαλεί το μικρό παιδί να παίξει και να καλύψει με την φαντασία του όσα δεν του παρέχει ακόμη και το ακριβότερο παιχνίδι που θα του χαρίσουμε. Η έγχρωμη φωτογραφία πολύ ποιο δύσκολα θα αποκρύψει κάτι, και πολύ ποιο δύσκολα θα αφήσει τη φαντασία να οργιάσει σχετικά με το θέμα που δείχνει.
Η σημερινή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μετά την πρώτη φωτογραφική μηχανή χειρός και το φιλμ σε ρολό, είναι η πρώτη τεράστιας σημασίας δημιουργική συσκευή που αποτελεί το σημαντικότερο βοήθημα για κάθε φωτογράφο. Όχι μόνο γιατί του επιτρέπει να παίρνει περισσότερες φωτογραφίες χωρίς κόστος και να τις βλέπει άμεσα, αλλά και γιατί υποστηρίζει την ασπρόμαυρη φωτογραφία με ένα τρόπο μοναδικό, άμεσο.